Αναφορές

Το φιλοσοφικό υπόβαθρο που έχουν Οι Περιπέτειες... στηρίζεται σε τέσσερα βιβλία. Δυο απ' αυτά, το Either / Or (1843) και το Stages on Life's Way (1845), είναι γραμμένα από τον Δανό φιλόσοφο Soren Kierkegaard (1813-55) που θεωρείται και ο πατέρας του υπαρξισμού. Το τρίτο, People of the Lie (1983) είναι του σύγχρονου Αμερικανού ψυχολόγου Μ. Scott Peck. Το τελευταίο, και σημαντικότερο όλων στην διαμόρφωση του βιβλίου, είναι το Άγιον Όρος του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Ο Ερημίτης αναφέρει ονομαστικά τον Κιέρκεγκορ (σελ. 205-8) και αναπτύσσει την φιλοσοφία του. Στο κείμενο του βιβλίου υπάρχουν όμως και οι βασικές ιδέες του Scott Peck και του Παπαντωνίου ή φράσεις διάφορων άλλων, χωρίς κάποια αναφορά. Για λόγους πληρότητας, η αναγνώριση αυτή γίνεται εδώ:

Το χαρακτηριστικό του άντρα είναι ότι ενεργεί με τη λογική. Αυτό που τον κάνει άνθρωπο όμως, είναι πως κάποιες φορές επιλέγει να την αγνοήσει.
(Σελ. 49)
Roger Ebert (1942- ), Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου

Οι γάμοι στην Όλυμπο, διαβάσαμε στο βιβλίο, τελούνται εντελώς παραδοσιακά.
(Σελ. 56-7)
Το βιβλίο είναι Η Κάρπαθος στο Γαλάζιο του Γιάννη Σάμιου

«Είναι καλό που η ηλικία δε σε προστατεύει από τον έρωτα», αποτόλμησα να πω.
«Το αντίθετο συμβαίνει. Ο έρωτας σε προστατεύει από την ηλικία».
(Σελ. 64-5)
Jeanne Moreau (1928- ), Γαλλίδα ηθοποιός

«Θέλω να είμαι ελεύθερη σαν πουλί, ή σαν γάτα, όπως λένε οι Γάλλοι».
(Σελ. 78)
Marie France Osty (1960- ), Γαλλίδα νοσοκόμος ψυχιατρείου

«Μια αληθινή γάτα», είπα. «Εγκατέλειψε το σπίτι, μύρισε ποντικούς, στηρίχτηκε στη διαίσθηση, αγάπησε πολύ και περιπλανήθηκε στις στέγες.»
(Σελ. 125)
Alastair Reid (1926- ), Σκοτσέζος ποιητής

Η Ιστορία μάς έχει διδάξει πως οι άνθρωποι δε διδάσκονται από την Ιστορία.
(Σελ. 157)
Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831), Γερμανός φιλόσοφος

«Αλίμονο!» είπε. «Πως μπορείτε να καλλιεργείτε και να ψαρεύετε, τη στιγμή που τα χάσατε όλα;»
«Μα τι χάσαμε;»
«Το ημερολόγιο των προγόνων σας. Και τώρα χρησιμοποιείτε το φράγκικο;»
«Όλος ο κόσμος το έχει υιοθετήσει. Αποτελεί αμάρτημα;»
«Τι μεγαλύτερο αμάρτημα μπορεί κανείς να διαπράξει από το να εγκαταλείψει το ημερολόγιο των προγόνων του;»
Σταύρωσε τα χέρια στο στήθος του.
«Θα κριθείτε γι' αυτό!»
(Σελ. 189-190)
Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940), Έλληνας συγγραφέας και ποιητής

«Ο Θεός μαζί σας», είπε, «μέχρι να βρούμε το δρόμο τον κοινό για όλους - περνώντας τη γέφυρα των στεναγμών προς την αιωνιότητα».
(Σελ. 212)
Τα τελευταία λόγια του Soren Kierkegaard

Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι όπως οι νόμοι της φύσης που αφορούν την επιβίωση είναι απλοί, αιώνιοι και σεβαστοί, έτσι ήταν κι η απόφαση ενός απλού ανθρώπου να αψηφήσει τη φύση εμμένοντας στο θάνατο. Μπορεί η απόφασή του να μην ήταν αρεστή. Μπορεί να ήταν απωθητική. Αλλά όπως και να ήταν, όφειλε κανείς τελικά να την αποδεχτεί. Ήταν δικαίωμά του.
(Σελ. 212)
Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940), Έλληνας συγγραφέας και ποιητής

Ονομάζομαι δόκτωρ Μάλικ Μπάρατ και είμαι διευθυντής Εφαρμοσμένων Προγραμμάτων στο Υπουργείο Γεωργίας και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Συμβάσεων της χώρας μου.
Το αξιότιμο όνομά σας μου προτάθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της έρευνάς μου για ένα αξιόπιστο άτομο και μια εταιρεία ασχολούμενη με προγράμματα στρουθοκαμήλου.
(Σελ. 278-9)
Christian Awus (Ψευδώνυμο), Νιγηριανός απατεώνας σε επιστολή του της 15.7.1998

«...Ο δόκτωρ Κόνιγκ, που είναι επιστήμονας, είπε ότι οι υπάλληλοι στο Θάντερ Μπέι βίωναν μια χαώδη κατάσταση όταν εκείνη ήταν παρούσα κι άφηνε ένα κομφούσιο πίσω της. Η φίλη σου η Κέιση, όταν την είδε, είπε πως της σηκώθηκε η τρίχα και πως έμοιαζε να φωλιάζει μέσα της το κακό. Αλλά κι εσύ ο ίδιος επιβεβαίωσες τα λεγόμενα του δόκτωρα Κόνιγκ όταν φεύγοντας εκείνη ένιωσες χαμένος και τελείως μπερδεμένος, χωρίς να μπορείς να σκεφτείς τίποτα...»
(Σελ. 347)
M. Scott Peck (1936- ), Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας

«Ένας διάσημος επιστήμονας», είπε, «περιέγραψε κάποτε το ανθρώπινο ων σαν ρομπότ φτιαγμένο από γονίδια, που αγωνίζεται να εξασφαλίσει τη διαιώνιση.»
(Σελ. 354)
Richard Dawkins (1941- ), Βρετανός ζωολόγος - καθηγητής παν/μίου της Οξφόρδης

Δεν είμαστε παιχνιδάκι κανενός! Είναι αλήθεια πως δεν επιλέγουμε αυτό απ' όπου ξεκινάμε. Μπορεί να είμαστε μαύροι ή λευκοί, κοντοί ή άσχημοι, έξυπνοι ή ανάπηροι και να είναι άδικο. Μια εύκολη λύση είναι να μείνουμε αδρανείς και να κλαιγόμαστε χρησιμοποιώντας το ως άλλοθι για την απραξία. Αλλά, πάντα μπορούμε να επιβληθούμε σ' αυτό που είμαστε και να το αλλάξουμε, ώστε να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε. Μπορούμε να καθορίσουμε το μέλλον μας.
(Σελ. 354-5)
Jean-Paul Sartre (1905-80), Γάλλος φιλόσοφος

«...Γνωρίζεις ότι η επιστήμη δεν έχει καν προσδιορίσει το κακό;...»
(Σελ. 359)
M. Scott Peck (1936- ), Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας

«...Αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο καταρρίπτουν τους ηθικούς νόμους, αλλά αποποιούνται σταθερά την ύπαρξή τους. Χαρακτηρίζονται από κακοήθη ναρκισσισμό κι αδυναμία συναισθηματικής συμμετοχής. Ψεύδονται συνεχώς, στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, πως εκείνοι είναι τέλειοι και ο υπόλοιπος κόσμος λάθος. Φέρουν ένα αδιαπέραστο προσωπείο. Είναι οι κοινότεροι των ανθρώπων, με καθωςπρέπει τρόπους, που εναρμονίζονται με τα κοινωνικά πρότυπα συμπεριφοράς. Πληρώνουν φόρους. Αλλά πρόκειται για το βελούδινο γάντι που καλύπτει τη σιδερογροθιά. Έτσι μόλις αποκτήσουν δύναμη, το γάντι βγαίνει και τότε είναι ικανοί για όλα. Παίρνουν σύζυγο και τη μετατρέπουν σε υποχείριό τους. Κάνουν παιδί και το κακομεταχειρίζονται. Ηγούνται ενός έθνους και γίνονται Χίτλερ ή Ίντι Αμίν...»
(Σελ. 359-360)
M. Scott Peck (1936- ), Αμερικανός ψυχολόγος και συγγραφέας

«Ο Μάικλ αναφέρει σ' αυτό το γράμμα δύο είδη κακού: αυτό που προέρχεται από τη φύση κι αυτό που προέρχεται από τον άνθρωπο. Εντούτοις υπάρχει, δυστυχώς, κι ένα τρίτο. Είναι το κακό που ανατρέπει το βασικό αξίωμα, πως η αρετή οδηγεί στην ευτυχία και η κακία στη δυστυχία. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;»
(Σελ. 367)
David Hume (1711-76), Σκοτσέζος φιλόσοφος

Εάν τα παιδιά θυμούνται τον πατέρα τους μόνο από το τι έχει κάνει, αυτό σημαίνει ότι εκείνος αφιέρωσε πολύ χρόνο στη δουλειά του. Θα ήταν πολύ καλύτερα να τους αφιέρωνε το χρόνο να τον γνώριζαν και να τον αξιολογούσαν γι' αυτό που πραγματικά ήταν.
(Σελ. 370)
Roger Ebert (1942- ), Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου


No comments:

Post a Comment